Ta hand om oljebehandlade ytor

En oljebehandlad yta har fått en naturlig behandling som ger ett mer rustikt utseende. Oljebehandling framhäver de naturliga skillnaderna i träet. Oljan absorberas olika och torkar även in i olika takt. Detta är naturligt och balanseras ut med ytterligare oljebehandlingar, vilket innebär att det kan vara en god idé att behandla möbeln med olja innan användning.

Vi rekommenderar att man använder naturell eller vit olja från Skovbys sortiment vid underhåll av oljebehandlade möbler.

Applikation

Rengör alltid ytan innan du behandlar den med olja. Om ytan har fått repor, sandpappra (220) försiktigt längs träets ådring. Rengör därefter ytan med en väl urvriden trasa i ljummet vatten och tillsätt några droppar av pH-neutralt och ofärgat diskmedel, om nödvändigt tillsätt ytterligare droppar av diskmedel. Torka sedan ytan med en ren och torr trasa.

Låt sedan träet torka i 2 timmar innan behandling med olja från Skovbys egen kollektion.

Tillsätt oljan direkt på ytan i ett jämnt, tunt lager och arbeta försiktigt in det med en ofärgad trasa eller svamp. Efter 2-3 minuter, torka av överflödig olja med en ren och torr trasa. Det är väldigt viktigt att detta görs medan träet fortfarande är våt.

Det tar upp till 2 dagar för oljan att helt härdas och ge maximalt skydd. Upprepa denna behandling 2-3 gånger per år eller när det behövs.

Vänligen notera att innan oljan har härdats kan möbeln avge olja om ytan kommer i kontakt med t.ex. kläder eller textilier. Detta går sedan inte att tvätta bort.

Trasor och svampar som har använts vid oljebehandling ska förvaras på ett säkert och korrekt sätt alternativt brännas efter användning.

Titta gärna på instruktionsvideo på skovby.com för korrekt behandling och tillvägagångssätt.

För daglig rengöring torka av ytan med en ren och torr trasa. Vid behov använd en väl urvriden trasa i ljummet vatten (tillsätt eventuellt även några droppar diskmedel om det behövs) och torka sedan av med en torr och ren trasa.

Allmänna råd för skötsel

Ställ inte vara några varma föremål direkt å möbeln. Använd underlägga för att skydda möbeln mot varma, fuktigä och färgade föremål. Vi rekommenderar inte att man använder korkunderlägg då dessa kan släppa igenom väta.

Skydda alltid ytan när man använder sig av skarpa föremål.

Fukt är alla trämöblers värsta fiende och därför måste all vätska som spills torkas bort omgående. Undvik även att täcka möbeln med lufttäta material som plast eller oljeduk under mer än 12 timmar. Låt inte heller möblerna stå eller användas för nära värmekällor som element och värmare.

För att bevara träets färg ska placering i direkt solljus undvikas.

Vid närmare frågor angående skötsel av Skovbys möbler hänvisar vi till vår kundtjänst.