När man grillar på en klotgrill finns de lite olika metoder för att uppnå bästa resultat för det som ska grillas.

Här nedan beskrivs fyra olika metoder från Weber hur du lyckas bäst och enklast vid klotgrillen.

 

Direkta metoden

Direktgrillning är perfekt till mindre köttstycken, som ska grillas högst 15-20 minuter, t.ex. biffar, tigerräkor, hamburgare och kycklingbröst.

Tänd din skorstenständare och fördela briketterna jämnt över hela brikettgallret efter 20-25 minuter, när alla briketterna glöder och är täckta av ett tunt lager grå aska.

Den jämna fördelningen ger lika stark värme under hela grillytan, och all mat grillas direkt över de glödande briketterna.

Du har med stor sannolikhet redan provat den här metoden på vanlig, öppen grill, men i en Webergrill med lock får du ett betydligt bättre resultat. När du använder locket behåller du nämligen ångorna från maten, som blir mörare, saftigare och smakrikare.

 

Indirekta metoden

De grundläggande metoderna för indirekt grillning utvecklades av Weber-Stephen på 1950-talet. Det väckte sensation att man då fick möjlighet att grilla kalkoner, lammstekar och stora oxstekar, som kräver mer än 20 minuter på grillen.

En av de första och mest utbredda metodernaför indirekt grillning är denna: När briketterna är klara fördelar du dem på brikettgallret med lika många briketter på varje sida. Mitt på gallret ska det inte finnas några briketter. Här placerar du en droppform, som samlar upp saften från maten som du lägger på grillgallret, precis ovanför droppformen. Kom ihåg att omedelbart lägga locket på grillen.

Det geniala med Webergrillen är ju just att den inte bara är en grill, utan även fungerar som en varmluftsugn. Och eftersom grillen står utomhus, där luften är fuktigare, blir maten saftigare och mer smakrik, och du får en äkta Weberupplevelse.

Såhär fungerar grillmetoden indirekt grillning.

 

Cirkulära metoden

Den här metoden är perfekt till riktigt stora köttbitar, t.ex. hela kalkoner. Men även pizza, bröd och kakor blir perfekta med den cirkulära metoden.

Lägg de varma briketterna på brikettgallret i en ring hela vägen runt längs kanten av grillen. Pizzan gör du helt klar för grillning på en bit bakplåtspapper. Lägg sedan pizzan på grillen och låt den få 3-4 minuter under locket. Därefter drar du undan bakplåtspappret från pizzan och grillar den färdigt direkt på stenen i 8-10 minuter beroende på degens tjocklek. Om du grillar mer än 2-3 pizzor efter varandra bör du byta ut stenen allt eftersom. Annars blir den för varm och pizzabotten bränns.

Kom ihåg att ställa en droppform mitt på brikettgallret, så att saften från maten inte rinner ner i grillen. Häll gärna lite vatten i droppformen, så att köttsaften inte bränner fast och ger maten en otrevlig smak av sot. Lägg maten på grillgallret, precis ovanför droppformen.

 

50/50 metoden

Den här metoden är perfekt för mat som först ska brynnas och därefter grillas en längre tid, för att bli helt genomstekt.

När briketterna är klara lägger du dem på brikettgallret på ena sidan av grillen. På den andra sidan av brikettgallret ställer du en droppform, som samlar upp köttsaften. Häll gärna lite vatten i droppformen - det hindrar köttsaften från att bränna fast och ge maten en otrevlig smak av sot.

Du börjar med att bryna köttet, t.ex. kycklinglår eller fläskfilé, direkt över de heta briketterna. Därefter flyttar du köttet till den andra sidan av grillgallret över dropformen. Här grillas det färdigt i indirekt värme. Över briketterna kan du lägga grönsakstillbehör, t.ex. potatisar, paprikor och majskolvar i mindre bitar.

En annan läckerhet att grilla är nachos med cheddarost och chilisalsa, som du kan tillaga i en kycklinghållare från Weber. Ställ den över briketterna i 4-5 minuter, så har du ett gott tilltugg att bjuda släkt och vänner på.