Skötselråd för Artwood produkter

Akacia

Vid tillverkningen behandlas möblerna med olja och för att möblerna ska hålla sig i gott skick behöver man fortsätta att olja in möblerna under deras livstid. Om man väljer att ha möbeln utomhus krävs det att man behandlar och oljar in möblerna flera gånger per år. Innan möbeln oljas in, se till att den är torr och ren. Olja sedan in tills ytan är mättad och inte tar åt sig mer olja. Torka bort överflödig olja med en trasa efter behandling. Tänk även på att skydda underlaget före och efter behandlingen. Vid närmare frågor angående skötselråd, vänligen kontakta vår kundtjänst.

Aluminium

Ytan är känslig för spill av vätska och detta bör torkas bort omgående. Undvik kontakt med heta ytor och använd underlägg under koppar, glas och vaser. Rengöring bör enbart göras med en mjuk och fuktig trasa. Använd inte heller kemikalier vid rengöring av aluminium. Vid närmare frågor angående skötselråd, vänligen kontakta vår kundtjänst.

Betong

Betongmöblerna görs av naturmaterial, vilket medför att färgskillnaderna förekommer. Betongen gjuts också för hand. Detta gör att tjockleken kan skilja från produkt till produkt vid tillverkningen, t.ex. kan detta påverka höjden på möblerna.

Läs mer om betong >

Boatwood

Boatwood är återvunnet trä från båtar, ofta är barrträd det som används. Möblerna är enbart behandlade med en tunn bets. Detta innebär att de saknar ytskydd. För rengöring rekommenderar vi att försiktigt torka med en lättfuktad trasa. Använd en dammsugare med mjukt möbelmunstycke för att komma åt och rengöra sprickorna. Behandla med naturligt möbelvax, annars går det även bra att använda sprayvax. Om möblerna inte behandlas med vax blir de ömtåligare och fläckar kan bli permanenta även om de torkas av omedelbart.

Ek & Ekfanér

Eken i Denverkollektionen, ”weathered oak”, består av massiv ek och ekfanér som är behandlad med vax och ska behandlas med ofärgat möbelvax för att skapa ett skydd mot fläckar. Produkterna i Pebbles grey, Carbon och Silverback är gjorda i massiv ek. De har behandlats och målats för hand. Använd en lätt fuktad trasa vid rengöring av dessa möbler. De naturliga sprickorna som finns i träet kan göras rena genom att dammsuga med ett mjukt möbelmunstycke. Ekfanér målas och lackeras för att skapa en hård och tålig yta, men samtidigt behålls det naturliga utseendet. Rengöring görs enkelt med en lätt fuktad trasa och starka rengöringsmedel bör undvikas. Vid uppackningen av möbeln ska den torkas av med en lätt fuktad trasa, då det kan kvarstå färgdamm från tillverkningen på ytan.

Elmwood

För att rengöra alm och elmwood använder man med fördel en lättfuktad trasa. För att göra rent sprickorna kan man dammsuga med ett mjukt möbelmunstycke. Behandla med naturligt trävax eller med pigmenterat vax om man vill ha en mörkare nyans på möblerna. Det går även bra att använda sprayvax. Om möblerna inte behandlas blir de ömtåligare och fläckar kan bli permanenta, även om de torkas bort omedelbart.

Java oak

Java oak är ett tropiskt träslag som liknar teak, fast med en mjukare struktur. Ytan behandlas med en lack under tillverkningen av produkterna. Denna lack är vattenbaserad och miljövänlig. Vid rengöring av produkter som är tillverkade i java oak rekommenderar vi att man använder en lätt fuktad trasa.

Konstrotting

Artwoods konstrotting tillverkas utav aluminiumram som kombineras med syntetisk rotting som är gjord utav polyeten. Möblerna kan användas både inomhus och utomhus. Om de står utomhus är det viktigt att tänka på att de förvaras skyddat under vintern och den kallare delen utav året. Rengöring sker enkelt med vatten och en mjuk borste. Vi rekommenderar inte användning av högtryckstvätt vid rengöring av konstrottingmöbler från Artwood. Om det krävs mer än vatten och en mjuk borste för att få möblerna rena rekommenderar vi att man använder ”Plastic rattan condititioner”, som rengör och återfettar konstrottingen.

Läder

För att lädret ska behålla färg och funktion är det viktigt att man tar hand om det. Vi rekommenderar att man dammsuger möbeln med en mjuk borste. Fläckar ska tas bort omgående för att undvika att dessa dras in i lädret. Använd aldrig starka rengöringsmedel då detta kan förstöra lädret, använd istället en mjuk trasa med ljummet vatten eller rengöringsmedel avsett för läder. Vid små repor eller skav kan man försöka att gnugga med ett rent finger.

Läs mer om läder >

Mahogny

Mahogny är ett lättarbetat och vattentåligt träslag som är perfekt för möbeltillverkning. Artwood använder enbart trä från plantager i Indonesien där möblerna tillverkas. Vid tillverkningen behandlas ytan med en färgande lack. För att rengöra mahogny, använd enbart en lätt fuktad trasa.

Marmor

Marmor och bluestone är naturliga kalkstenar som är mjukare och mer porösa än t.ex. granit. De är därför också känsligare för yttre påverkan och kräver större försiktighet. Det kan även förekomma små håligheter i stenen, vilket är helt normalt för äkta natursten. Varje sten är unik och ingen är den andra lik. Ådring och strimmor kan variera mycket beroende på varje stenblock som stenen bryts ifrån. Detta gör att det kan skilja en del i färg och mönster mellan olika stenar. För att skydda stenen rekommenderar vi att man använder underlägg till glas och koppar, då drycker såsom kaffe, juice och alkohol kan ge upphov till permanenta fläckar på stenen. Det är därför viktigt att direkt torka bort spill med en fuktad trasa och rengöringsmedel. Vi rekommenderar att man använder såpa som rengöringsmedel då detta även återfettar stenen. Undvik vanliga rengöringsmedel då dessa ofta är baserade på citronsyra, vilket kan skada stenen.

Rotting

Rottingen har en tendens att bli torr och spröd med tiden. Detta gör att den blir mer känslig för belastning eller tryck och kan då brytas. För att förhindra detta rekommenderar vi att man med jämna mellanrum fuktar rottingen, t.ex. med hjälp av en blomspruta. Vid daglig, normal rengöring går det bra att använda en fuktig trasa och en mjuk borste för att hålla rottingen fin och fräsch.

Teak

Teak för inomhusbruk rengörs enkelt med en lätt fuktad trasa. För att göra rent de naturliga sprickorna går det bra att dammsuga med ett mjukt möbelmunstycke. Teak för utomhusbruk (Instant grey & charcoal grey) rengörs med en lätt fuktad trasa. Möblerna ska behandlas ett par gånger per år med ”Teak Shield” för att möblerna ska bibehålla sitt skydd mot fläckar och vatten. Vid vinterförvaring är det viktigt att möblerna placeras torrt och fritt från temperaturväxlingar. Det är även viktigt att tänka på möblerna står i ett utrymme med god ventilation som är fritt från fukt för att undvika att mögel uppstår. Mögel kan senare vara svårt att få bort när det väl uppstått.

Textilier

Tänk på att möbler som placeras i direkt solljus riskeras att blekas snabbare och ändra färg. Det är därför bra att vända på dynor och plymåer regelbundet och för att se till att de håller sig fräscha och i rätt form. Detta är speciellt viktigt om man har dynor som innehåller dun. Försök att puffa till och skaka dessa så att dunet fördelas jämnt. Det är även viktigt att man regelbundet dammsuger möblerna med ett möbelmunstycke för att få bort damm, smuts och hår för att undvika noppor. ­För att textilmöbeln ska hålla sig fin och fräsch längre är det viktigt att impregnera möbeln med textilimpregnering. Detta gör även möbeln mer tålig mot fläckar och smuts. Om inget annat anges på överdragen rekommenderas kemtvätt för samtliga textiler.