Skötselråd för såpbehandlade ytor

Ytan har genomgått en grundläggande såpbehandling på fabriken vid tillverkningen, men för att snabbt skapa en yta som stöter bort smuts och fukt rekommenderar vi att man behandlar produkten innan man börjar använda den.

Detta bör sedan upprepas 2–3 gånger per år eller när det behövs. Vi rekommenderar att man använder Skovbys ”Natural Wood Soap”, men om du önskar att behålla en ljusare färg går det bra att använda ”White Wood Soap” var tredje gång som möbeln behandlas.

Ett alternativ till detta är att använda en lösning av vit såpa som blandas med kokat vatten. ½ dl såpa per 1 liter vatten. Rör om och låt lösningen svalna tills den är ljummen. För ek rekommenderar vi att man använder avmineraliserat vatten, då kranvatten kan innehålla järn som kan orsaka missfärgning av träet.

Applikation

Använd en ren trasa eller svamp. Applicera såpan jämt på möbeln längs med träets ådring för att undvika ränder och fläckar. Vid träets slut har det en tendens att suga åt sig mycket fukt och bör därför enbart torkas en gång. Detta för att undvika att träet spricker under tiden det torkar.

Överflödig såpa ska torkas bort omgående med en ren trasa som är väl urvriden i ljummet vatten. Om behandlingen gör att träet reser sig och får en lite grövre yta, kan man använda ett sandpapper (220) längs träets ådring och sen torka av. Använd inte stålull. Överdriven användning av såpa kan göra träet mörkare.

Vänligen notera att möbeln behöver fettet från såpan, inte vattnet. Därför ska man inte applicera vatten eller en för svag såpblandning då detta kan få träet att spricka när det torkar.

För mycket vatten och felaktig behandling kan orsaka missfärgning av träet.

Vi rekommenderar därför att man först tittar på en instruktionsvideo som finns att se på skovby.com.

Daglig vård av möbeln

Torka av din möbel med en ren trasa som är väl urvriden i ljummet vatten, gärna i en såplösning. Använd inte diskmedel eller tvål. Små repor och tryckmärken kan lätt åtgärdas. Applicera enbart ett par droppar av vatten på den skadade ytan och låt det torka. När träet reser sig, sandpappra försiktigt (220). Om skadan kvarstår, ta några droppar vatten igen. Vik hushållspapper 4 eller 5 gånger och fukta med vatten. Placera pappret på det berörda stället och låt sedan pappret torka med hjälp av ett strykjärn. Låt inte strykjärnet komma i direkt kontakt med träet. Sandpappra sedan området och avsluta med en såpbehandling.

Vid större och allvarligare skador ska dessa åtgärdas av en professionell möbelverkstad.

Allmänna råd för skötsel

Ställ inte vara några varma föremål direkt på möbeln. Använd underlägga för att skydda möbeln mot varma, fuktiga och färgade föremål. Vi rekommenderar inte att man använder korkunderlägg då dessa kan släppa igenom väta.

Skydda alltid ytan när man använder sig av skarpa föremål.

Fukt är alla trämöblers värsta fiende och därför måste all vätska som spills torkas bort omgående. Undvik även att täcka möbeln med lufttäta material som plast eller oljeduk under mer än 12 timmar. Låt inte heller möblerna stå eller användas för nära värmekällor som element och värmare.

För att bevara träets färg ska placering i direkt solljus undvikas.

Vid närmare frågor angående skötsel av Skovbys möbler hänvisar vi till vår kundtjänst.